Jedna prastará legenda hovorí, že v stredoveku žil istý cnostný muž nespravodlivo obžalovaný z vraždy. V skutočnosti bol vinníkom niekto iný, a to vplyvný muž kráľovstva. Preto bolo potrebné od samého začiatku nájsť obetného baránka, ktorému by sa tento zločin prisúdil. Muža priviedli pred súd. Vedel, že má malú nádej uniknúť strašnému rozsudku smrti. Podplatený sudca si predsavzal, že proces musí vyzerať za každú cenu vierohodne, a preto povedal obžalovanému: „Viem, že si človek spravodlivý a zbožný. Tvoj osud je teda na Bohu. Na dva rôzne lístky napíšeme slová „vinný“ a nevinný“. Jeden si vyberieš a o tvojom osude rozhodne Božia ruka.

Zapredaný sudca samozrejme na oba papieriky napísal „vinný“. Úbožiak si uvedomil, že ide o pascu. Nebolo úniku. Sudca mužovi nariadil, aby si jeden z dvoch zložených lístkov vybral. Muž sa zhlboka nadýchol, na niekoľko sekúnd sa pohrúžil do ticha, a keď v publiku začal šum, otvoril oči a so šibalským úsmevom na tvári vzal jeden lístok, vložil si ho do úst a prehltol. Prekvapení a pobúrení prítomní naňho pokrikovali: „ Čo si to urobil? Ako teraz zistíme, ako znie rozsudok?“ „Je to ľahké“, odpovedal muž, prečítame, čo je napísané na lístku, ktorý zostal, a podľa toho zistíme, čo bolo na tom druhom, ktorý som prehltol.“

S veľkou nechuťou museli obžalovaného pustiť na slobodu a už sa ho nikdy neopovážili obťažovať.

Kreativita a múdre rozhodnutie obžalovaného zachránili v danej chvíli, ktorá trvala iba pár sekúnd, život. Pri započúvaní sa do evanjeliového príbehu o Zachejovi by sme mohli zdôrazniť to isté – Zachejova kreativita ako uvidieť Ježiša mu zachránila v krátkej chvíli celý život. Nehrozil mu trest obesením, aj keď by mu ho možno mnohí priali, kvôli jeho povesti a pozícii hlavného colníka. Nebol obvinený z vraždy, za čo by mu hrozil prísny trest. Bol však obvinený z niečoho iného. Jeho vina sa volala HRIECH! A kto spôsobil toto poukázanie? JEŽIŠ!

Bratia a sestry, Ježiš prichádza do mesta, aby vyplnil túžbu tohto bohatého muža, ktorý ho túžil uvidieť. Hoci to bol človek, ktorým každý opovrhoval, Kristus si ho všíma a ponúka mu možnosť stretnúť sa s ním v jeho dome. Zachej ju prijíma a vďaka tomu mení celý svoj život. Z verejného hriešnika sa stáva kajúcnik Bohom dotknutý a zachránený. Spásu, ktorú mu Ježiš ponúkol, prijal do svojho života.

Kto je v tomto príbehu vinník a kto spravodlivý? Možno sme všetci presvedčení o správnej odpovedi, ale Kristus hovorí svojím postojom niečo iné. Vinní boli všetci, ale iba „jeden z nich“ prijal spásu, ktorú mu Ježiš daroval zadarmo.

Z hriechu sme vinní všetci, ale keď túžime vidieť Ježiša, nebojme sa svojej hriešnosti! Práve kvôli nej prichádza Kristus, aby nás zachránil a daroval nám spásu. Príjmeme Kristovu ponuku byť s ním ešte teraz?

Stiahnite si tento farský informátor (PDF)